Rabu, 17 Julai 2013

Pendirian PAS Selari Dengan Vatican City Dalam Isu Kalimah Allah

    7:47:00 PTG   2 comments

pas kalimah allah
Baru-baru ini Duta Vatican City ke Malaysia, Biskop Joseph Marino telah mengeluarkan kenyataan terbuka menyokong tuntutan penganut Kristian di Malaysia supaya kalimah Allah S.W.T boleh diguna pakai dalam kitab Bible.

Kenyataan kontroversinya itu nyata mendapat sokongan sesetengah penganut Kristian khususnya di dunia maya untuk fokus pada tuntutan yang sama tapi tanpa disedarinya ia telah mengundang bantahan umat Islam dari seluruh negara.

Gara-gara keceluparan dan kegagalannya memahami sensitiviti majoriti rakyat negara ini yang terdiri dari kalangan umat Islam, akibatnya isu kalimah Allah S.W.T yang pernah dicetuskan oleh Gereja Kristian dan DAP kembali hangat diperkatakan.

Menyedari timbulnya banyak bantahan besar-besaran dari pelbagai lapisan masyarakat Islam termasuklah NGO-NGO, barulah Biskop Marino mengakui kesilapannya dan mengambil langkah susulan memohon maaf dalam perjumpaannya dengan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Tindakannya meminta maaf atas keterlanjuran itu boleh dikira baik untuk meredakan keaadaan disamping mencegah kemarahan masyarakat Islam dari terus meluap-luap, tapi apa gunanya lagi setelah nasi menjadi bubur?

Perlu ada jaminan dari Biskop Marino mahu pun pihak lain yang mewakili penganut Kristian untuk bertekad tidak akan mengulangi lagi tuntutan yang sama, jika itu dapat dilakukan nescaya ia memberi kelegaan kepada semua pihak.

Dalam pada itu, sepanjang kekalutan isu ini berlangsung sehinggalah Biskop terbabit meminta maaf, peliknya langsung tak kedengaran sebarang kenyataan bantahan pucuk pimpinan PAS seolah-olah pada mereka kontroversi yang dicetuskan oleh Duta Vatican City itu perkara biasa.

Barangkali kerana isu kalimah Allah S.W.T turut melibatkan tuntutan yang diperjuangkan oleh rakan sekedudukannya iaitu DAP, maka sebab itulah PAS mengambil sikap berdiam diri dan lebih selesa membicarakan isu lain bagi mengalih perhatian ramai.

Bila diingatkan kembali sikap flip-flop PAS dalam isu kalimah Allah S.W.T maka fahamlah kita tiada peliknya bila mana PAS menjadi kura-kura yang menyorokkan mukanya kerana PAS selaku sebahagian dari PR pernah bersetuju sebulat suara untuk membenarkan kesucian kalimah Allah S.W.T tergadai dalam kitab Bible.

Malah ramai antara kita pastinya tidak lupa bila mana Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat sendiri pernah beriya-iya menyokongnya dan tanpa segan silu menyifatkan isu kalimah Allah S.W.T untuk kegunaan bukan Islam (Kristian) adalah seumpama satu bentuk dakwah.

Dari konteks tersebut, jelaslah wujud keselarian pemikiran antara PAS dan Vatican City, walau pimpinan masing-masing berbeza anutan agamanya tapi kedua-duanya seia sekata berkongsi pemikiran yang sama dalam menyokong tuntutan DAP dan Gereja Kristian dalam isu ini.

Jika andaian ini tersasar, bukankah sewajarnya PAS secara terbuka mengisytiharkan menolak keputusan bersama PR berhubung kalimah Allah S.W.T?

Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
2 ulasan:
Write comments
  1. azrul tanjung karang17 Julai 2013 8:35 PTG

    PAS dah jadi hamPAS

    ______________________________

    sila baca blog ni. banyak maklumat sahih tentang owner syarikat. hati-hati ada syarikat setakat alibaba je!! yang ni pun kita boikot.

    BLOG Boikot Barangan Cina DAP


    dan sini untuk download senarai penuh barangan bumiputera Islam. bawa bersama masa shopping. edarkan pada kawan2, masjid, surau. target kita pada golongan makcik pakcik tak pakai internet especially.

    senarai penuh barang : BLOG Boikot Barangan Cina DAP

    BalasPadam
  2. azrul tanjung karang17 Julai 2013 8:37 PTG

    alamak link mana hilang...

    sila baca blog ni. banyak maklumat sahih tentang owner syarikat. hati-hati ada syarikat setakat alibaba je!! yang ni pun kita boikot.

    http://bbcdrasmi.blogspot.com
    BLOG Boikot Barangan Cina DAP

    dan sini untuk download senarai penuh barangan bumiputera Islam. bawa bersama masa shopping. edarkan pada kawan2, masjid, surau. target kita pada golongan makcik pakcik tak pakai internet especially.

    https://www.dropbox.com/s/ed0mtvfpbptlq31/BBCD%20FLYER%20A4%20TAKDE%20PASSWORD.pdf

    BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.