Jumaat, 12 Julai 2013

Tsunami Cina Beri Impak Negatif Pada DAP

    8:00:00 PTG   3 comments

Tsunami Cina Dap

Pembangkang terutamanya, Dap masih menolak teori Tsunami Cina yang menyebabkan jumlah kerusi Parlimen melonjak secara mendadak pada Pilihan Raya Umum ke-13 lalu.

Dap bermati-matian menolak andaian berlakunya Tsunami Cina dan sebaliknya menyatakan apa yang berlaku sebenarnya adalah Tsunami Malyasia.

Jika diminta seorang budak sekolah darjah enam melihat statistik mudah yang menunjukkan peralihan besar undi Cina kepada Dap dan parti pembangkang, sudah tentu budak berusia 12 tahun itu akan dapat mengesan fenomena Tsunami Cina itu.

Dap gentar dikaitkan dengan pengkhianatan pengundi Cina terhadap Barisan Nasional kerana takut dilabelkan sebagai parti rasis.

Dalam usaha untuk mengaburi mata orang Melayu, imej sikap perkauman yang tebal tentu akan merosakkan strategi untuk merampas kuasa daripada tangan Melayu pada PRU14 kelak.

Oleh kerana itu Dap berusaha keras untuk meminimakan impak negatif Tsunami Cina dengan menafikannya.

Antara logik bodoh yang diberi pembangkang ialah pengundi Melayu juga beralih kepada pembangkang.

Dalam mana-mana pilihan raya di Malaysia, peralihan atau 'swing' undi Melayu sememangnya ada.

Umpamanya ketika Anwar Ibrahim dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada September 1998, Umno dan Barisan kehilangan beberapa kerusi sehingga pembangkang mampu merampas sejumlah 31 kerusi di Parlimen dalam PRU10 pada 1999.

Apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Tun Dr Mahathir Mohamad pada Oktober 2003, BN mencapai kejayaaan paling besar dalam sejarah dengan merangkul 198 kerusi Parlimen sekaligus berjaya menumbangkan kerajaan negeri Pas di Terengganu.

Ini mencatat kejayaan paling besar BN sejak PRU pada tahun 1978.

Pada PRU 2008 pula faktor ketidakpuasan hati rakyat terhadap beberapa dasar kerajaan dan mainan politik pembangkang yang memburuk-buruk kerajaan berhubung persepsi rasuah menyebabkan BN kehilangan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat dengan 140kerusi sahaja.

PRU13 menyaksikan pembangkang terus meracuni fikiran rakyat terutamanya pengundi Cina sehingga menyebabkan BN kehilangan tujuh lagi kerusi Parlimen kepada 133.

Namun sokongan pengundi Melayu terhadap BN terus meningkat dan kukuh denga UMNO berjaya merampas kembali sembilan buah kawasan parlimen menjadikan jumlah sebanyak 88 kerusi, kurang satu kerusi daripada jumlah keseluruhan yang berjaya dimenangi oleh pakatan pembangkang iaitu 89.

Malan BN berjaya merampas kembali negeri Kedah dari tangan Pas serta mempertahankan Perak.

Ini membuktikan bahawa undi Melayu tidak banyak berubah kepada pembangkang malah terdapat peningkatan ketara.

Faktor yang menyebabkan BN kehilangan banyak kerusi ialah kekalahan teruk calon-calon MCA yang bertanding.

Parti itu bertanding 37 kerusi Parlimen tetapi hanya mampu meraih 7 kerusi sahaja manakala pada peringkat Dewan Undangan Negeri, ia mampu menang 11 kerusi sehingga dilabel sebagai parti 7-11!

MCA bertanding di kawasan campuran di mana majoritinya adalah pengundi Cina.

Di kawasan inilah penolakan pengundi Cina berlaku secara mutlak terhadap calon-calon Cina dari MCA.

Ini juga berlaku di semua kawasan-kawasan lain termasuk kawasan majoriti Melayu di mana boleh dikatakan kesemua pengundi Cina memberikan undi mereka kepada pembangkang.

Di kawasan di mana pengundi Cina sudah menolak bulat BN, calon BN tetap menang disebabkan sokongan Melayu masih utuh dan peralihan undi Melayu adalah kecil.

Jadi bagaimana Dap boleh mengatakan ia bukan Tsunami Cina?

Malah jika diteliti statistik keputusan PRU13 akan didapati tujuh calon MCA yang menang di dalam kawasan majoriti Melayu. 

Manakala sebahagian besar calon MCA kalah adalah di kawasan yang majoritinya adalah Cina.
Ini kerana kaum Cina merasa mereka sudah cukup kuat pada PRU13 untuk menumbangkan kerajaan BN setelah mendapat keyakinan hasil janji-janji manis Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.

Polarisasi kaum yang hebat berlaku kerana pengundi Cina telah dijanjikan melalui slogan DAP yang yakin membentuk "Rejim Baru" pada 6 Mei 2013 maka berlakulah penolakan secara total oleh pengundi Cina.

Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
3 ulasan:
Write comments
  1. Oleh kerana orang Cina begitu jelas nak jatuhkan sebuah kerajaan Melayu Islam, maka giliran kita pulak untuk menjatuhkan mereka melalui jihad ekonomi. Teruskan kempen Buy Chinese Last untuk selama-lamanya.

    BalasPadam
  2. Pertugas SPR lebeh mengatahui sunami cina berlaku,dimana kawasan cina semua saluran BN kalah terok dan begitu juga saluran orang muda,kebanyakannya semua BN kalah.

    BalasPadam
  3. Suami saya dan saya mempunyai kredit yang sangat buruk apabila kita mendalam kepada ahli hukum kewangan sehingga sejauh mana kita memohon kebankrapan, kita mempunyai sedikit atau tidak ada wang untuk menghantar anak perempuan kita ke emily ke kolej yang kita tidak mampu. Kami mengawal pinjaman gaji (syarikat pinjaman), yang telah membantu orang seperti kita, mendapat perubahan gadai janji. Setiap syarikat yang dihubungi kami mahu bayaran sebelumnya $ 1,000 hingga $ 2,000 yang kami tidak mampu. Kerana kami fikir kami tidak mempunyai harapan memilih untuk menjual atau kehilangan rumah anda dengan menutupnya. Kemudian saya berjumpa dengan majalah tempatan dan penutupnya ialah Perbadanan Ikatan Pinjaman. Tiga langkah utama; 1. Anda menghantar permohonan elektronik. E-mel: albakerloanfirm@gmail.com 2. Sediakan cara pengenalpastian yang betul sama ada warga negara anda memegang kad pengenalan atau lesen memandu dan maklumat akaun bank anda. 3. Pinjaman diproses, diluluskan dan dihantar. Cerita panjang dipendekkan, mereka membantu mendapatkan pinjaman pada kadar tetap 4% dan diubahsuai dengan pembayaran yang disemak semula. Mereka juga memberikan pinjaman anak-anak perempuan mereka untuk menyelesaikan gaji penuh kolej saya. Kami bekerja dengan pinjaman Lasson, yang memberi amaran kepada kami tentang kemajuan seluruh dunia. dia melakukan semua dokumen, panggilan telefon, dll. Mereka melakukan semuanya dan kami mendapat pinjaman yang kami terima. Apabila saya bersetuju dengan terma pinjaman mereka dan saya menyerahkan butiran bank saya, saya membayar harga yang berpatutan untuk perkhidmatan ini. Kita tidak akan mampu untuk mendapatkannya semudah dan berpatutan kerana melalui proses transformasi mereka dengan pengetahuan kita. Saya tidak mempunyai masa untuk mengucapkan terima kasih, jadi TERIMA KASIH! Saya tidak dapat meminta pasukan yang lebih baik. Saya dikemas kini dengan pembiayaan semula. Terbaik untuk anda, gadai janji bergerak Jika anda mempunyai masalah seperti kami, hubungi syarikat penyelesaian pinjaman. Mereka boleh bekerja. Yang ikhlas, Timothy dan Maria mengadopsi pada 15 Mac 2018 di Columbus, GA

    BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.