Jumaat, 1 November 2013

Min..Langgan Bini Kawan Sekarang Ni Pun Kena GST..Untung Bang Non

    12:09:00 PG   1 comment

anwar-shamsidar-vacation
Foto dari Google
Wak J: Min...Bini kau yang tak berkerja tu pun ada saham berjuta-juta ringgit dalam bank. Mana dia dapat? Bang Non bagi ka sebab 'servis' bagus?

Sebelum kau bercakap atau mengulas pasal GST Min.., lebih baik kau cermin diri tu dulu. Nanti karang malu sendiri bila orang lain ungkit kembali kisah gelap masa zaman kau berak darah dulu.

Naik menyampah pulak bila ada sepesis orang kaya berpura-pura kononya hendak membela nasib golongan susah. Pada hal  mereka ni cuma nak ambil kesempatan untuk kepentingan politik dan diri sendiri...Puihhh!!

Gaji masih rendah, macam mana mahu laksana GST?

KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menegaskan pakatan pembangkang tidak pernah menolak pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang mahu dilaksanakan kerajaan.

Azmin berkata, pendirian pembangkang adalah GST merupakan satu sistem percukaian yang telus, efisien dan dalam jangka masa panjang mampu memberi kebaikan kepada sistem ekonomi negara.

Bagaimanapun menurut anggota Parlimen Gombak itu, Malaysia masih belum bersedia untuk laksanakan cukai itu kerana lebih 40 peratus rakyat berpendapatan isi rumah kurang daripada RM2,500 sebulan dengan 80 peratus daripadanya adalah orang Melayu dan Bumiputera.

“Sudah pasti, jika dilaksanakan GST akan menekan golongan dalam kelompok berpendapatan rendah dan rakyat miskin,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2014 di Dewan Rakyat di sini, semalam.

Beliau berkata dalam pelaksanaan sistem percukaian itu, perhatian tidak sewajarnya diberi kepada golongan miskin tegar semata-mata, tetapi juga kepada golongan yang mempunyai bebanan hutang yang tinggi termasuk pekerja muda, pasangan yang baharu berkahwin dan juga mereka yang mempunyai tanggungan yang ramai.

Malah, katanya, FOMCA melaporkan sejumlah 47 peratus pekerja muda di negara ini dibebani jumlah hutang yang begitu serius, manakala Kajian Pusat Pendidikan dan Penyelidikan Pengguna menyatakan lebih 30 peratus daripada gaji golongan muda digunakan untuk membayar hutang sekaligus mengesahkan beban dan kesempitan hidup generasi muda dan rakyat secara keseluruhannya.

Azmin turut menyarankan satu reformasi sistem percukaian yang bersifat meluas dan komprehensif digubal segera bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang menyumbang tujuh peratus kepada pendapatan negara.

Azmin dalam hujahnya berkata dalam pelaksanaan GST, kerajaan perlu memperbetul falsafah dan matlamatnya agar menjurus kepada menjadi satu rangsangan kepada rakyat untuk meningkatkan simpanan serta tidak boros berbelanja.

“Pendek kata, GST bertujuan untuk mengagihkan semula atau mempelbagai, dan bukan meningkatkan bebanan cukai...bukannya berobjektifkan memperoleh pendapatan RM27 bilion,” katanya.

Katanya kerajaan perlu belajar daripada negara maju di mana negara terbabit hanya mula melaksanakan GST selepas infrastruktur cukai sudah kukuh di samping kadar cukai pendapatan juga turut dikurangkan bagi memastikan rakyat tidak terbeban. -Bernama

Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
1 ulasan:
Write comments
 1. fakta tentang gst:
  1. mengurangkan cukai kena bayar oleh pengguna. drp 2 cukai iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan kpd gst sahaja. penjimatan dalam 9%.
  2. pengurangan nilai cukai akan memaksa pengeluar menetapkan harga barangan lebih rendah. kerana jika harga barangan yg diisytiharkan tinggi, maka pengeluar juga akan membayar cukai yg tinggi.
  3. pengguna akan menikmati harga barangan lebih rendah kerana hanya membayar satu cukai sahaja.
  AUTA:
  1. kena tunggu semua rakyat kaya baru gst boleh dilaksanakan. sampai mampos gst tak boleh dilaksanakan. mana ada negara semua rakyatnya kaya raya macam azmin dan anwar?

  BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.