Isnin, 9 Jun 2014

Pindaan Rang Undang-Undang LPHJ Diluluskan Setelah Dapat Bantahan

    8:04:00 PTG   9 commentslpjh-mb-johor-lulus

Wak J: Alhamdulillah..Harap nasib orang Melayu lebih terbela selepas ini. Kepada pihak yang menentang sebelum ini baik dari pro Kerajaan atau pro Pembangkang dapat menerimanya dengan hati terbuka dan redha. 

NUSAJAYA: Pindaan terhadap Rang Undang-Undang Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor (LPHJ) 2014 telah diluluskan sebulat suara di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor pada Isnin.

Rang Undang-Undang itu diluluskan dengan undi majoriti 38 dari Barisan Nasional (BN) manakala 18 undi pembangkang walaupun terdapat bantahan daripada pembangkang yang meminta supaya ia dikaji dengan lebih lanjut.

Ia diluluskan pada pukul 5.20 petang selepas Dr Boo Cheng Hau (DAP-Skudai), Yeo Tung Siong (DAP-Skudai) dan Wong Shu Qi (DAP-Skudai) mencadangkan supaya keputusan untuk meluluskan pindaan Rang Undang-Undang itu ditangguhkan.

Hanya 29 undi diperlukan untuk meluluskan Rang Undang-Undang tersebut.

Sumber

Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
9 ulasan:
Write comments
 1. The begining of the end era of BN,especially UMNO in Johore.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Just begining but not yet end. Hanya pada Allah kita berserah

   Padam
 2. OI anon 9.37ptg, lu punya ekoq ni si PENDATANG KAPIRDAJAL PENGGANAS SODOM Red BeanBANGKAI-CELAKA aaahh?! Lu JGN. nak hina/kutuk KESULTANAN ISLAM/Melayu kami paham?!

  PI MAMPOS lu punya ekoq kat KANDANG DAPBANGKAICELAKA-si-RASIS-no-1!

  BalasPadam
 3. DAULAT TUANKU!

  Sebenaqnya sistem Raja Berpelembagaan (Constitutional Monarchy) dibahagi dua iaitu “Executive Monarchy” (Raja mempunyai kuasa sosial-politik) dan “Ceremonial Monarchy” (Raja hanya sbg. SIMBOL Adat) – dan di TANAH MELAYU pusaka nenek moyang kita ni, Kesultanan Melayu BUKAN hanya sbg. “Ceremonial Monarchy”(palsu dilapurkan si Wikipedia tu– di http://en.wikipedia.org/wiki/Constitutional_monarchy , Executive monarchy versus Ceremonial monarchy), tetapi Kesultanan Melayu kita juga mempunyai kuasa besar “Executive Monarchy” (walau tidak mutlak), mengikut Perlembagaan Persekutuan - Perkara-Perkara 3 [3(1), 37 (1), 39, 40, 41, 42, 44, 153 dan banyak lagi ; yg. ada di antara kuasa ini sebenaqnya berlansungan dr. sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS laknat lagi! KEBENARAN ini sebenaqnya mahu diSEMBUNYIkan oleh loyar-loyar-LONGKANG si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM – seolah Perlembagaan Persekutuan hanya berasaskan undg-undg si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS secara mutlak, terutamanya dari Parlimen British-ZIONIS (Westminster system)!

  Lihat di - http://zanas.wordpress.com/kembalikan-kekuatan-orang-melayu-62-tahun-yang-lalu/artikel-153-perlembagaan-malaysia/ ,
  Artikel 153 Perlembagaan Malaysia:

  Artikel 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga hak keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputera. Artikel mengspesifikkan bagaimana kerajaan pusat melindungi kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam. Ia juga biasanya dianggap sebagai sebahagian daripada sosial kontrak, dan biasanya dikatakan sebagai pertahanan legal bagi ketuanan Melayu — kepercayaan orang Melayu bahawa mereka adalah penduduk asal Malaysia......

  Dan lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg. membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “hiasan Adat“ – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) –
  Lihat artikel BERNAS ini di:

  https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ ,

  Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam

  Haji Mahamad Naser bin Disa[1]

  7 April, 2012

  Islam Agama Negara: Undang-undang Tertinggi Negara

  Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi di Negara ini memartabatkan Islam sebagai Agama Negara – Fasal 1 Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan – “Islam adalah agama bagi Persekutuan;” atau dalam teks asalnya “Islam is the religion of the Federation;”[2] Jika diterjemahkan ke bahasa Arab ia bermaksud – “Al Islam deen alDawlah”. Bersandar kepada ketinggian kedudukan Islam sebagai Agama Negara ini, Fasal 1 Perkara 37 Perlembagaan Persekutuan mewajibkan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong untuk membuat satu komitmen atas nama suci Allah dengan melafazkan sumpah – wallahi; wabillahi; watallahi untuk memelihara agama Islam pada semua masa. Lafaz sumpah ini dilakarkan secara khusus di dalam Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan.

  Atas sifat dan kedudukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong sebagai Ketua Utama Negara (The Supreme Head of Federation), semua pihak yang ada hubung kait dengan pemerintahan Negara ini juga terikat untuk melaksanakan sumpah berkenaan kerana segala urusan pemerintahan dalam Negara ini bersumberkan kepada kuasa eksekutif Baginda sebagaimana yang termaktub dalam Perkara 39 Perlembagaan Persekutuan. Justeru, berpaksikan kepada kedudukan Islam sebagai Agama Negara dan komitmen Ketua Utama Negara, segala agenda Negara sama ada dalam bentuk dasar mahupun perundangan semestinya berpaksikan kepada prinsip Islam dan tidak boleh sama sekali menyanggahi atau menjejaskan ketinggian dan kedaulatan Agama Negara…..(TERUSkan MEMBACA)

  Makcik Sambal Belacan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Makcik...miss U

   Padam
  2. Wak Jengkol, baiknya hati kamu nak! T'kasih!

   Makcik Sambal Belacan.

   Padam
 4. Terima kasih kepada komentar2 budiman sekalian..

  BalasPadam
 5. Masa Nizar jadi MB boneka DAP dia cepat2 luluskan pajakan tanah di Perak atas arahan DAP dari 99 tahun ke 999 tahun.

  Ingat orang Melayu sudah lupa. Bangsat punya Nizar. But*h lu lah!

  BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.