Rabu, 14 Julai 2010

Create New Drawing

    11:58:00 PTG   3 comments

Salam..

Sebelum wak mula, pastikan dekstop atau laptop anda sudah di Install dengan perisian AutoCAD,Tak kira la version berapa yang anda guna, asalkan anda selesa dan bahagia guna nanti. Ok now bila skrin AutoCAD dah terpapar seperti gambar kat bawah ni, ada satu dua perkara yang kite kena lakukan seperti memilih Blank Templete Drawing. Lepas tu baru kita boleh mula buat drawing.

-->
Pastikan setiap kali mula nak buat new drawing tetapkan dialog box anda kepada METRIC. Sekiranya anda memilih selain daripada METRIC, bacaan UNIT dalam drawing anda akan berubah. Untuk pengetahuan anda unit ukuran yang biasa digunakan dalam lukisan kejuruteraan ialah unit MM (millimeter). Drawing dalam unit Inches pun ada juga, tapi kena convert untuk tukar pada unit mm. Bagi anda yang biasa guna unit Inches sila teruskan..hehehe..

-->
Ini dia hasilnya, satu blank template drawing yang kosong..Mari kita start melukis sekarang. Iskkk Belum boleh lagi..sabar.. Nantikan post wak yang seterusnya, wak nak bagi info tentang Short Cut & Command Aliases yang de kat dalam AutoCAD ni. Wak nak anda ingat dalam kepala commands tersebut..Kat dalam AutoCAD ni banyak main dengan keyboard..Dah sedia belum..


Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

A Low Profile Blogger.

Previous
Next Post
3 ulasan:
Write comments
  1. WAK JENGKOL TAW X KAT MANA AREA JB NI NK WAT PART TIME JOB?N KAT MANA NK AMIK COURSE AUTOCAD SEPARUH MASA?

    BalasPadam
  2. Salam Saxlan

    Kt JB wak tak taw sangat..skrg wak dok kt selangor..Part time job wat 2D ssh nk cari..tp fulltime mmg ada.
    Try cari kt Itramould JB, Chosen senai..Klu nk taw kt mana bnyk iklan wat 2D or 3D tgk kt surat khabar cina atau org putih..tp full time job la..

    BalasPadam
  3. sambungan...


    Klu nak amik kursus separuh masa dekat ILP ada..klu hang tinggal dkt area pasir gudang, hang blh apply kt sana.

    BalasPadam

Tak nak ada masalah dikemudian hari, sila komen yang murni-murni je di sin..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.