Selasa, 13 Julai 2010

Dunia 3 Dimensi Bersama Wak J

    11:23:00 PTG   2 comments

Salam,

RM3000 itulah gaji paling minimum bagi seorang pelukis 3D. Menarik dan syok bukan, tapi sayang ramai lagi yang masih kurang berminat menceburi bidang ini. Tapi tak mengapa, mungkin lepas baca post wak ni, ramai anak muda berpusu-pusu pergi cari tempat belajar 3D. Dalam post kali ni dan akan datang wak nak share serba sedikit pengalaman wak masa lukis 3D. Wak kenal 3D ni pun masa nak masuk tahun ke tiga wak bekerja di company yang sekarang ni. Sebelum tu keje wak lukis 2D je. Maklum la budak baru belajar, baru keluar dari ILP. Perisian yang wak guna untuk lukis 3D masa tu sampai la ni ialah Solid Works,macam pernah dengar bukan..hehehe


Selama 2 tahun wak kumpul pengalaman lukis 2D kini tiba masanya wak aplikasikan dalam bentuk 3D pulak.Memang best giler dapat lukis 3D time tu. Untuk pengetahuan semua, wak bekrja dalam bidang kejuruteraan acuan. Aluminium Die Casting..Dalam bahasa yang senang nak paham kerja buat cetak (mould).Berbalik pada topik asal, wak cadangkan bagi anda yang beminat dan baru mula nak belajar 3D, bermula lah dengan perisian Solid Works dulu. Kenapa? Sebab ia mudah dipelajari dan dan senang nak paham setiap aturcaranya.Bila dah mahir guna Solid Works, anda boleh cuba perisian 3D yang lain plak seperti Cimatron, UniGraphic, Catia, Pro E dan banyak lagi..huhu.Ini cuma mukadimah je dulu..enjin belum panas lagi, nantikan post wak yang seterusnya mengenai Solid Works. Terima kasih buat anda yang sudi menjeguk blog wak yang tak seberapa ni. Apa-apa pun wak nak pesan, tak kira dalam apa jua kerja yang kita lakukan, kita mesti lakukanya dengan penuh minat serta usaha yang bersungguh dan berterusan pasti akan meberikan pulangan yang lumayan..Percaya lah..3 Riban beb..tu belum masuk Over Time lagi..Pikir lah sendiri berapa banyak..Poket pun tak muat...Wak dah rasa. Anda bila lagi.





Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

A Low Profile Blogger.

Previous
Next Post
2 ulasan:
Write comments
  1. nak tunggu wak bg tuition pasni..bole wak????

    BalasPadam
  2. Boleh saja mak dara...asal berminat erm..jalan terus..

    BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.