Sabtu, 7 Jun 2014

Bawa Sabah Keluar Dari Malaysia, Penghasut Wajar Dikenakan Tindakan Tegas

    10:55:00 PTG   10 comments

KOTA BELUD - Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan meminta pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang menggunakan media sosial untuk menghasut rakyat membawa Sabah keluar dari Malaysia.
  
Anggota Majlis Tertinggi Umno dan Setiausaha BN Sabah itu berkata perbuatan membuat kenyataan yang mempunyai elemen berbau hasutan sedemikian amat berbahaya dan boleh mengancam keselamatan negara serta perlu dibanteras segera sebelum menjadi lebih serius.
  
"Sejak kebelakangan ini, saya dapati banyak 'posting' di Facebook yang agak keterlaluan, yang boleh dianggap sebagai kegiatan subversif atau melanggar Akta Hasutan, terutama yang ada kaitan dengan perbuatan membakar semangat atau mengajak rakyat untuk mengeluarkan Sabah daripada Malaysia atau Persekutuan.


"Kita kena ingat bahawa sejarah sudah terpahat bahawa Persekutuan Malaysia ini telah dipersetujui oleh pejuang kemerdekaan kita terdahulu dan saya kira tidak betul dan tidak harus ia dirungkai semula sehingga menyebabkan kita berpecah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Pesta Kaamatan
Peringkat Mukim Timbang di Rumah Kebudayaan Tobilung dekat sini hari ini.
  
Beliau berkata oleh itu, semua posting di media sosial yang mengandungi unsur hasutan mesti disiasat dan diambil tindakan segera kerana dikhuatiri akan menjadi lumrah selain boleh mengelirukan serta mempengaruhi pemikiran rakyat.

Abdul Rahman berkata masa depan Sabah ialah dalam Malaysia dan pihak yang mempunyai masalah harus mennyelesaikannya mengikut saluran undang-undang, bukan memilih jalan menghasut rakyat kerana tindakan sedemikian tidak akan menyelesaikan apa-apa.
  
Beliau berkata semua pihak harus menerima hakikat majoriti rakyat Sabah masih menyokong BN untuk menerajui kerajaan dan menganggap mereka yang cuba mengeruhkan suasana aman yang dinikmati penduduk Malaysia berbilang kaum, etnik dan agama di negeri ini adalah mereka yang kecewa dalam pilihan raya.
  
Katanya, pihak yang memilih untuk berbuat demikian adalah tidak rasional serta kurang bijak mencari penyelesaian masalah sedangkan ruang perbincangan dan rundingan sentiasa terbuka sama ada di peringkat negeri atau persekutuan.
  
Sementara itu, Abdul Rahman yang juga Ahli Parlimen Kota Belud berkata kawasan parlimen berkenaan akan menubuhkan sebuah jawatankuasa antara agama bagi mempertingkat interaksi dalam kalangan pemimpin pelbagai agama dan kaum.
  
Beliau menyarankan agar perjumpaan pemimpin agama di kawasan parlimen itu diadakan selepas Hari Raya Puasa bagi membolehkan jawatankuasa berkenaan ditubuh. - Bernama

Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
10 ulasan:
Write comments
 1. Najiblah paling bodoh sbb hapuskan ISA. SKrg nk guna undang2 apa hadapi semua subversif dan ancaman ini???

  Jadi apa2 pd Sabah atau Sarawak, Najib mesti bertanggawab. Takpandai tadbir negara tp pandai2 hapuskan undang2 pencegahan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. benda dah nak jadi bro...tapi masih belum terlambat

   Padam
  2. Yang terlalu bohoh lagi ialah orang yang buat demo suruh ISA di hapuskan. wakakas

   Padam
  3. PM bukanlah pengkhianat negara.. tidak juga sujud kepada ISA

   Padam
 2. Siapa yang bersungguh sangat menjalankan subversif ini kalau bukan Cina. Mereka cuba bermain api denagn mengunakan rakyat yang naif.

  BalasPadam
  Balasan
  1. siapa sebenarnya rakyat yang naif/daif..istimewanya mereka ini,jika mereka dibuang di lautan atau di hutan belantara mereka boleh hidup tapi orang kaya atau separuh kaya bagaimana.. kalau tak berani pijak di bumi tunduklah ke bawah melihat mereka.

   Padam
 3. Hehe..rakyat Sabah sanggup ke berPMkan Sultan Sulu?

  BalasPadam
  Balasan
  1. yang penting 20% kekayan sabah balik kepada negeri sabah?

   Padam
  2. Ko pasti ke dapat kepada rakyat Sabah?

   Padam
  3. siapa yg tak mahu bangunkan ng sendiri.. kiri kanan depan belakang atas bawah ada mereka disisi kita ko datanglah di bandar2 di pantai timur

   Padam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.