Jumaat, 6 Jun 2014

Kuasa Eksekutif Tetap Milik Menteri Besar - Khaled

    9:33:00 PTG   3 comments

Khalid-Nordin-mb
KULAIJAYA - Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini menegaskan penglibatan Sultan Johor Sultan Ibrahim dalam Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor yang akan ditubuhkan kerajaan negeri bukan menjadi satu isu kerana kuasa eksekutif dipegang Menteri Besar.

Mohamed Khaled berkata Menteri Besar adalah pengerusi secara automatik dan apa-apa tindakan Sultan Johor adalah atas nasihat Menteri Besar.

"Apa pun keputusan yang dibuat mengenai pentadbiran negeri ini masih dibuat oleh saya kerana kuasa eksekutif adalah di bawah Menteri Besar.

"Menteri Besar akan menjadi Pengerusi lembaga manakala Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan sebagai timbalan," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Pelan Induk Pelancongan Johor dan pameran 'Explore Johor Fest' 2014, di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, di sini hari ini.

Menurut laporan sebuah portal berita, kerajaan Johor akan membentangkan satu rang undang-undang baharu di Dewan Undangan Negeri Johor, Isnin ini untuk membentuk satu lembaga perumahan dan hartanah yang memberi kuasa meluas kepada Sultan tentang isu perumahan.

Tambah portal tersebut, ia merupakan enakmen pertama seumpamanya yang akan dibentangkan dengan Sultan Johor diberi kuasa untuk melantik ahli lembaga, menyelia akaun dan juga untuk membubar lembaga berkenaan.

Menurut beliau, penubuhan Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor adalah sama seperti penubuhan Johor Corporation (JCorp) yang secara automatik peranan pengerusi dipegang oleh Menteri Besar.

Katanya, usaha untuk menubuhkan lembaga itu juga bukan sesuatu yang baharu kerana sebelum ini pendekatan yang sama digunakan untuk menubuhkan JCorp atau yang sebelum itu dikenali sebagai Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor (PKENJ).

"Kita mengikut enakmen sama seperti penubuhan Johor Corporation (JCorp) dahulu dan akta ini mesti dibaca bersama-sama Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor," katanya. - Bernama

Wak Jengkol

Tentang Wak Jengkol

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
3 ulasan:
Write comments
 1. KURANG AJAQnya DAPBANGKAI ni - sampai begitu sekali menghina DYMM Sultan Johor kita! NGO-NGO Islam/Melayu patut buat lapuran polis kerana bila MENGHINA/MENGGERTAK kesultanan Melayu mcm. ni - bermakna juga MENGHINA Islam/umatnya kerana Kesultanan Melayu adalah PENJAGA Islam kat Tanah Melayu ni, mengikut PERLEMBAGAAN!

  Aku syak si puak PENDATANG KAPIRDAJAL PAP-DAPBANGKAI/PKRSODOM ni dan penaja Barat-Zionis mereka dah MENGAMOK, sebab DYMM Sultan Johor nak buka semula kes Batu Putih. Kerana Singapura adalah pusat MOSSAD-Israel/CIA terbesar di Asia dan si KAPIRDAJAL PAP-DAPBANGKAI/PKRSODOM adalah ejen utama si Barat-ZIONIS (lihat di -http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009)!

  Tengoklah Pulau Tioman yg. dulunya, sebahagian dijual kat PENDATANG Cina dgn. harga begitu murah utk. buat resort dan pdg. golf lima bintang - sekrg. dah hampir 60% dijual, terutamanya pd. PENJAJAH S'pura!

  Dahlah tu, yg. herannya, penduduk kpg. Islam/Melayu miskin, ramai TAK dpt. pinjaman buat perniagaan pelancongan sendiri serta TAK dpt. subsidi enjin bot, dan juga didiskriminasi pekerja asing yg. dapat digaji dgn. murah, di hotel-hotel kat situ!

  Lepas tu, anak-anak muda TERCICIR sekolah sebab hanya ada sebuah sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah rendah sehingga Tingkatan 3 di Kampung Teke - utk. belajaq di Mersing terlalu mahal naik bot - apa KEJADAHnya ini boleh berlaku?! Mana WAKIL RAKYAT Islam/Melayu oi - lepas menang plihanraya, terus SENYAP?!

  Lihat di http://www.ismaweb.net/2014/06/tiada-jalan-keluar-daripada-kemiskinan-bagi-penduduk-pulau-tioman/ :

  Tiada jalan keluar daripada kemiskinan bagi penduduk Pulau Tioman

  June 5, 2014

  MERSING, 5 Jun – Bila memperkatakan mengenai Pulau Tioman, perkara yang terlintas dalam fikiran pastinya sebuah destinasi percutian yang cukup indah dan damai.

  Isu kemiskinan, pendidikan dan pendapatan penduduk yang begitu rendah mungkin tidak akan terlintas di fikiran sesiapapun apabila membayangkan pulau ini.
  Hakikatnya, inilah yang terpaksa dilalui oleh masyarakat di sini, yang masih dibelenggu kemiskinan hingga sesetengahnya bertungkus lumus untuk meningkatkan lagi pendapatan yang rata-rata RM500 sebulan.

  Umum melihat, Pulau Tioman telahpun melalui fasa pembangunan lebih 20 tahun lepas. Hari ini, tersergam resort-resort mewah dan calet yang memenuhi setiap tujuh kampung yang terdapat di pulau ini bagi memenuhi keperluan pelancong.

  Kemajuan hasil daripada industri pelancongan yang dilihat pada mata kasar kononnya memberi manfaat kepada penduduk kampung di sini yang berjumlah lebih 3,000 orang. Hingga ia dikatakan membuka peluang pekerjaan dan perniagaan kepada hampir 90 peratus penduduk yang majoritinya Melayu.

  Namun, bancian pendapatan isi rumah yang dijalankan oleh Universiti Malaya pada tahun lepas menunjukkan bahawa 45 peratus penduduk di Pulau Tioman terdiri daripada kumpulan miskin tegar dengan pendapatan kurang RM500 sebulan.

  Manakala 25 peratus berpendapatan antara RM500 hingga RM1,000 sebulan. Hanya mereka yang terlibat sebagai pengusaha sahaja yang memperoleh pendapatan lebih RM1,000, contohnya, pengusaha bot dan calet.

  ….Orang luar terutama warganegara Singapura, memiliki banyak resort berkenaan.

  TERUSkan MEMBACA.....

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betulah Mak Cik ni sambalbelacan.

   Padam
 2. Aku rakyat Johor menetap di Johor Bahru. Ada benarnya kenyataan tersebut. Semua orang tahu sekiranya ada pembangunan yang melebihi 10 tingkat di dalam kawasan 3.6 kilometer dari Istana Bukit Serene, Pejabat Sultan dan Istana Pasir Pelangi, kelulusan Istana perlu diperolehi sebelum PBT meluluskan permohonan pembangunan. Sejumlah bayaran perlu di bayar kepada Istana beranggaran jutan Ringgit. Sekira enggan, permohonan akan dibekukan. Jika tidak percaya sila tanya pihak PBT seperti MBJB bahagian bangunan dan Perancang atau perunding-perunding projek.

  Rakyat Johor takut akan datang setiap rumah sekira hendak dijual sesuata fee akan dikenakan. Tidak mustahil harga rumah di Johor akan melambung. Proses tersebut boleh dikenakan keatas projek PPRT, Rumah mampu milik dan BR1M.

  Harap Sultan jauhi angkara seperti ini setelah kebanyakkan ruang perniagaan telah dirampas oleh pihak istana termasuk bahagian telekomunikasi. Apa lagi dia mahu? Pada mata rakyat Johor khasnya orang Islam Melayu itu adalah sifat tamak dan rakus.

  Banyak tanah-tanah kerajaan negeri telah diambil olehnya termasuk bangunan kerajaan, padang-padang dan akhir sekali sekolah.

  Kami berdoa agar Allah SWT menutup pintu tamak halobanya. Walau pun AlMarhum Sultan Iskandar garang tapi beliau tahu had dan sempadan kuasa Sultan. Jangan nanti satu hari orang Melayu Johor akan pinggirkan dan memaki Sultan dan Kerajaan BN Johor. Sekarangi ni pun rakyat dah mula menyampah. Doa sembahyang Jumaat untuk Sultan banyak makmum yang menutup tangan dan doa selepas sembahyang ramai yang malas berdoa bersama.

  Khaled Nordin tidak boleh buat apa-apa. Dia tiada kuasa di negeri Johor. Sekiranya ini berlaku Bye-bye BN di Johor.

  BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.