Rabu, 19 Oktober 2016

Pemuda DAP Arah UM Tarik Balik Surat Tunjuk Sebab

    10:47:00 PG   1 comment

Anis-Syafiqah-Keldai-Dap

Pemuda DAP (Dapsy) mengarahkan Universiti Malaya supaya menarik balik surat tunjuk sebab yang dikeluarkan kepada mahasiswanya, Anis Syafiqah Md Yusof kerana terlibat dalam Perhimpunan Tangkap MO1 Ogos lalu.

Wong berkata tindakan itu bukan sahaja tidak menghormati hak asasi untuk berhimpun seperti tertera dalam perlembagaan, tetapi jelas menunjukkan interpretasi politik

"Adalah jelas bahawa tindakan dan keputusan Universiti Malaya ini adalah dipengaruhi dengan interpretasi politik yang memihak kepada pihak pemerintah.

"Perhimpunan Tangkap MO1 telah disempurnakan dengan aman dan damai, tanpa melibatkan sebarang perkara negatif," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Ketuanya, Wong Kah Woh berkata universiti itu patut memberikan fokus kepada prestasi akademiknya yang terkeluar daripada senarai Times Higher Education (THE) Top 400 University Rankings sejak tahun 2010.

"Namun, fokus Naib-Naib Canselor Universiti Malaya jelas terpesong dan sebaliknya memilih untuk menjadi alat pihak pemerintah dalam menggugat kebebasan dan pemikiran mahasiswa-mahasiswi.

Anis diberikan surat tunjuk sebab kerana didakwa mencemar nama pusat pengajian tinggi awam itu semalam.

Menurut surat itu, Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar U, Prof Datuk Dr Rohana Yusof mendakwa mahasiswa terbabit "merosakkan atau memudaratkan kepentingan dan nama baik universiti."

Dakwaan itu dibuat ekoran pembabitannya menyertai perhimpunan #TangkapMO1 di depan pasar raya Sogo di Kuala Lumpur pada 27 Ogos lalu.

silly girl

Tentang silly girl

Seorang blogger kacak, kaya dengan senyuman dan sangat merendah diri. Ingin berkenalan sila PM wak di wakjon9@gmail.com

Previous
Next Post
1 ulasan:
Write comments
  1. Alahai, sapalah Dapsy utk mengarahkan UM yg berhak atas pentadbiran universiti tersebut dan disiplin mahasiswa/mahasiswinya..

    BalasPadam

Sila komen yang murni-murni saja di sini..

Get updates in your email box

Complete the form below, and we'll send you our recent update.

Deliver via FeedBurner
© 2017 Wak Jengkol. WP Theme-junkie. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.