Sponsored

Rabu, 28 September 2016

Tak Salah Cari Rezeki Tapi Perlu Betul Caranya

awek-nasi-lemak-1

Sejak semalam viral kisah seorang peniaga Nasi Lemak tepi jalan yang cantik molek disaman pihak berkuasa tempatan kerana menjaja tanpa kebenaran.

Penulis perhatikan, sejak kisah tersebut viral di laman sosial, rata-rata Netizen meluahkan rasa simpati terhadap nasib malang yang menimpa awek berkenaan.

Tak kurang juga ada yang memaki hamun pihak berkuasa yang menjalankan tugas dengan pelbagai tuduhan dan tohmahan seperti zalim, tidak bertimbang rasa dan macam-macam lagi.

Namun, penulis pula berpendapat sebaliknya.

Bagi penulis, tidak menjadi kesalahan bagi sesiapa pun hendak berniaga tapi, biarlah dengan cara yang betul.

Sebagai masyarakat pula, sekiranya kita tahu dan akui tindakan berniaga tanpa permit atau kebenaran itu salah kenapa perlu lagi bermati-matian mempertahan tidakan tersebut.

Lagi satu penulis nak pesan, jika kita hendak berniaga di kawasan orang kena lah bagi 'salam' dan lihat 'kiri-kanan' terlebih dahulu.

Jangan main taram asal nampak 'port' baik sikit terus bukan meja. Cara begini tidak betul, lain lah kalau kita berniaga dalam tanah atau premis sendiri.

Benda-benda asas seperti ini penulis lihat kita selalu ambil mudah. Apabila dikenakan tindakan, mula lah salah orang dan jual nama Melayu.

Kau fikir kau siapa...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tak nak ada masalah dikemudian hari, sila komen yang murni-murni je di sin..